Monday, December 31, 2012

Afrekenen met 2012

Afgelopen jaar zijn we begonnen met besparen en consuminderen. Onze uitgaven heb ik keurig bijgehouden in AFAS Personal. Nu ik daar zo'n twee jaar aan gegevens in heb zitten, kan ik mooi vergelijken wat we het afgelopen jaar bespaard hebben. Een bijzonder mooi bedrag, wat naar de aflossing van de hypotheek gaat!categorie 2011 2012    besparing
boodschappen 7398 5818 1580
kleding 1926 1226 700
boeken 1563 184 1379
schoonmaken 2600 1600 1000
kapper 978 510 468
energie 3718 3260 458
woningverbetering 18750 1200 17550
medische kosten 3925 3100 825
BSO 7390 1593 5797
clubjes 2433 4182 -1749
cadeaus 1405 1380 2528033


Boodschappen
In 2011 hebben we in totaal ongeveer 7400 aan boodschappen uitgegeven, in 2012 bijna 6000 euro.  Een besparing van bijna 1500 euro. Terwijl we niet minder, of minder lekker zijn gaan eten. We gaan wel naar de Nettorama in plaats van de Albert Heijn, kopen bij de Albert Heijn nog uitsluitend Euroshopper producten. Verder zijn we overgegaan op lang houdbare melk van de Aldi, wat heeft geleid tot minder gesjouw en minder weggooien van over-datum melk. Ook hebben we nu een keer in de week restjes-avond, waarbij de restjes van de rest van de week worden opgegeten. De afgelopen twee maanden ben ik ook zelf brood gaan bakken met de broodbakmachine, wat geen enorme besparing oplevert, maar wel lekker en gezond brood, en minder weggooien.
Al met al reken ik gemiddeld 1,- euro per persoon per maaltijd, dan komen we op ongeveer 450 euro per maand uit met zijn vijven. Een boodschappenbudget van 450 euro per maand lukt prima, met af een toe een uitschieter in de vakanties of met verjaardagen en feestdagen.

Boeken
Dat is een behoorlijke besparing van bijna 1400 euro. Dit alles alleen door voortaan naar de bieb te gaan, en ik kocht ook blijkbaar wel schandalig veel boeken.

Kleding
Ik vond al niet dat we veel uitgeven aan kleding. Alleen had ik wel vaak de neiging om online te shoppen voor de kinderen bij Boden. Echt hele leuke kinderkleren, en op zich niet heel duur. Maar goed, als je geld uitgeeft aan dingen die niet echt nodig zijn, kan dat nog wel aan niet-zo-dure-wel-leuke kleren zijn, maar het is nog steeds niet nodig. Dat heb ik dus minder gedaan afgelopen jaar, en dat is te zien, 700 euro.

Schoonmaken
We zijn in april begonnen met zelf schoon te maken, onze schoonmaakster kostte 50 euro per week. Dus dat is op jaarbasis een besparing van 2600,-. Maar dat is nog niet een heel jaar, dus dat bespaart ons dit jaar 1600.

Kapper
Deze besparing van 470 euro wordt een beetje geflatteerd doordat we de kosten van de huidige kapper van J en de jongens niet meer goed kunnen traceren, omdat je daar niet kunt pinnen. Het is een Turkse kapper die de jongens knipt voor een tientje (met wisselend resultaat), in plaats van de lokale kapper voor 17,50, en J voor 12 euro, in plaats van 21,50. Verder ging ik nog wel eens naar een wat duurdere kapper in de stad, en ga nu naar de lokale kapper (de Turkse kapper doet geen dames) En ik ben van plan om mijn haar niet meer te laten verven, dat zal ook nog wel wat besparen. Moet wel wennen aan het idee van grijze haren, maar dat voelt ergens ook bevrijdend.

Energierekening
We hebben vorig jaar spouwmuurisolatie gedaan, en we hebben in de winter gordijnen voor onze schuifpui. Dat leverde ons een gasbesparing van 30% op. We zijn overgestapt naar de Nederlandse Energie Maatschappij, en komend jaar weer naar Energiedirect. We hebben de eindafrekening nog niet, dus dit is alleen wat we afgelopen jaar betaald hebben. Ik hoop eigenlijk op nog een teruggave, maar voorlopig zitten we op 458 euro.

Woningverbetering
Tja, daar zijn we dit jaar een beetje mee gestopt, en dat is een enorm bedrag wat we daar vorig jaar aan uitgaven. Dat was toen onder andere spouwmuurisolatie, verbeteringen aan de keuken, tegels in de gang (erg mooi geworden!), verfwerk buiten en binnen.
We hebben nog wel allerlei plannen (kamer-en-suite maken, haard, badkamer heeft wel wat werk nodig), maar die staan een beetje in de ijskast (sorry, economie!). Als er echt iets moet gebeuren proberen we het ook meer zelf te doen, in plaats van er meteen een professional bij te roepen.

Zorgverzekering
We zijn vorig jaar overgestapt van Agis naar de Friesland. Dat is van een maandpremie van 313 euro naar 220 euro. We hebben afgelopen jaar geen tandartsverzekering genomen, maar dat heeft niet goed uitgepakt, omdat J regelmatig naar de mondhygiëniste moet, en ik 2 gaatjes had. Dus dat doen we volgend jaar maar weer wel.

BSO
Dat is een groot bedrag, 5800 euro, grotendeels omdat E vorig jaar nog een half jaar op de crèche zat. Dat wordt wel de grootste inkomensvooruitgang bij gezinnen genoemd, als je geen kinderen meer op de crèche hebt. Alleen K en E gaan nog op vrijdag naar de BSO. R kan nu alleen thuis blijven, hoewel dat niet vaak voor komt omdat we veel thuis werken. Ik denk er wel eens over om K ook van de BSO te halen, omdat hij ook prima zichzelf thuis kan vermaken. Misschien als hij naar groep 6 gaat.

Verbeterpunten 2013
We zijn met zijn vijven naar Amerika gevlogen voor 5000,- euro. Dat was heel geweldig, maar ook duur. Komend jaar hebben we weer een dure vakantie, want we gaan op wintersport (ook superleuk!). Maar in de zomervakantie gaan we weer huizenruilen met Berlijn, dus dat zal weinig kosten opleveren.
Kinderclubjes kosten zijn nog absurd hoog. Dit vooral vanwege zwemlessen, pianolessen, en de IWAL-dyslexie bijles voor K. Als het moet kan dat nog flink omlaag.
Verder geven we ongeveer 1400 euro per jaar uit aan cadeaus. Dit is alles bij elkaar, binnen het eigen gezin, Sinterklaascadeaus, kinderfeestjes, familie, vrienden. Ik vond dat de eerste keer dat ik dat berekend had, een enorm bedrag, en meende er ook afgelopen jaar op bezuinigd te hebben. Maar het is nog ongeveer hetzelfde bedrag, dus dat kan nog wel beter.
In het algemeen zou ik komend jaar nog meer met budgetten en doelen willen gaan werken. Ik weet nu nog beter wat we waar aan uitgeven, dus zou dat ook beter moeten kunnen budgetteren vooraf. Vooral in de vakantie in Amerika had ik daar behoefte aan. Op vakantie heb je toch een beetje het idee dat alles mag, en hebt dan minder financiële restricties. Dat voelde niet goed.

Dan wou ik dit jaar afsluiten met een link naar een artikel van mijn held Mr Money Mustache, die een voorbeeld geeft van een middle-class Amerikaans uitgavepatroon, versus een kick-ass zuinig Mustachian uitgavepatroon, met een verschil van 80.000,- dollar per jaar. Nu zijn wij bij lange na nog niet kick-ass Mustachian, maar goed, het is toch een aardig begin!

Een spaarrijk en vooral Gelukkig Nieuwjaar gewenst!

No comments: