Thursday, January 10, 2013

Those who save us

Gisteravond was de tweede bijeenkomst van de English Book Circle en hebben we dit boek besproken. Het gaat over een Duits meisje, Anna, dat aan het begin van de oorlog zwanger wordt van een joodse man. Hij wordt door haar vader verraden en afgevoerd naar het kamp, en zij blijft zwanger alleen achter. Ze trekt in bij de bakker, een vrouw die ook in het verzet zit. Ze krijgt haar kind, Trudy, en helpt de bakker. Tijdens haar verzetswerkzaamheden wordt de vrouw doodgeschoten en Anna neemt haar werk over. Een Duitse officier dringt zich aan haar op, en dwingt haar een verhouding met haar te beginnen. Ze gaat hierin mee, om haar kind te beschermen. Het is een vreselijke verhouding waarbij Anna op alle mogelijke manieren haar lichaam en ziel moet overgeven aan de nare officier. Na de oorlog trouwt ze met een lieve Amerikaanse soldaat en gaat met hem mee naar Amerika. Het lukt haar niet meer om zich nog echt over te geven aan de liefde van haar Amerikaanse Jack, en leeft vooral om haar dochter Trudy groot te brengen. Tussen dit verhaal door speelt het verhaal van de dochter Trudy zich af, die universitair docent is geworden en voor een project Duitsers interviewt die de oorlog hebben meegemaakt, om hun kant van het verhaal te horen. Trudy weet niets van haar joodse vader, en denkt dat de Duitse nazi-officier die haar moeder heeft misbruikt haar vader is. Haar moeder Anna weigert erover te praten. Uiteindelijk hoort ze de waarheid van een van haar ge├»nterviewde Duitsers.
Afijn. Het is niet zo'n vrolijk boek. De hoofdpersonen wisten me niet echt te raken. Het verhaal is soms onduidelijk of ongeloofwaardig. (Waarom wordt Anna wel zo zwanger van haar joodse liefde, en niet van de jarenlange verhouding met haar gehate officier?) Het is wel een genuanceerd verhaal over de oorlog. Nee, niet iedere Duitser was een klootzak, hoor! Zo he, heus waar?? Ik had het idee dat we dat stadium in Nederland al een beetje gepasseerd zijn, sinds De Tweeling van Tessa de Loo enzo. Maar het raakt blijkbaar toch een snaar bij veel mensen, want het was het best verkochte boek van 2011 in Nederland.

4 comments:

zeeuws knoopje said...

Hoi, ben aan het boek begonnen in het Nederlands, maar het kon mij niet bekoren. Heb het tot halverwege volgehouden en ben er toen mee gestopt.

Hanne van Essen said...

Ja, begrijp het helemaal! Ik was er denk ik ook mee gestopt als ik hem niet MOEST lezen voor de boekenclub. Las trouwens op je blog dat je met zelf brood bakken begonnen bent? Ik doe dat ook al een tijdje, en ik mix mijn eigen meel, hier staat er een blogje over: http://zeldesse.blogspot.nl/2012/11/brood.html
Bevalt nog steeds erg goed!

zeeuws knoopje said...

Hoi, Ja ik had je blog inmiddels gelezen, wat ik me wel afvroeg of je niet beter pakjes gist (bruggeman) kunt kopen. Dat is goedkoper dan zakjes gist. Groetjes, Jolanda

Hanne van Essen said...

Ja klopt, gaat ook wel gebeuren op een gegeven moment denk ik. Maar die zakjes zijn al wel handig afgemeten, en ik zie een beetje op tegen het bewaren van de gist etc. Kortom een horde die nog genomen moet worden. :-)