Thursday, April 18, 2013

Zon!

Sinds een week hebben we zonnepanelen! Ik wou ze al heel lang. Het idee van je eigen energie opwekken vind ik heel aantrekkelijk. Maar de terugverdientijd was ongeveer tien jaar, en dan is het verstandiger om eerst andere dingen te doen, zoals spouwmuurisolatie en dergelijke. Maar door een gemeentesubsidie en het dalen van de zonnepanelenprijzen, is de terugverdientijd teruggelopen tot ongeveer zes jaar, en dan wordt het wel echt interessant.

En nu liggen ze er dus. En ze zijn geweldig! Zoals zoveel zonnepanelen-beginners werkt ook voor ons het zien terugdraaien van de meter verslavend. We worden er ook energiebewuster van. Die zuurverdiende zelfverbouwde electriciteit willen we niet zomaar verspillen! Nou kunnen de panelen overdag ons energieverbruik goed  aan, en draait de meter lustig terug. Maar 's nachts lijden we grote verliezen. Iets in ons huis verbruikt 's nachts het equivalent van drie keer de wasmachine laten draaien. De verdachte boosdoeners zijn tot nu toe: het waterbed, de broodbakmachine en de digitale tv-decoder. Ik gok op de laatste, want ik weet niet wat dat ding allemaal doet, maar ook als hij niet 'aan' staat, werkt hij zo hard, dat hij een deel van de verwarming van de woonkamer op zich neemt. Daar gaan we dus nog even goed naar kijken.

Er is ook een app en een website waarop we realtime de zonneopbrengsten kunnen volgen. Geeft telkens een zonnig gevoel, ook als de temperaturen het nog wat laten afweten.

No comments: