Thursday, April 20, 2006

Jeugdcriminaliteit Stijgt! ..................NIET

Gisteren op de radio een leuk gesprek gehoord. Het werd zoals gewoonlijk op de radio nogal rellerig aangekondigd. 'Steeds Jongere Kinderen plegen steeds Zwaardere Misdrijven! Onder de 12 jaar wordt hierover niets geregistreerd!' Een van de mensen in de uitzending was een criminologe, een dame op leeftijd. Ze ontkrachtte de intro geheel. 'Daar zien we in de cijfers niets van. Geen van de onderzoeken die gedaan worden, wijst op stijging. Er gebeurt wel eens iets hoor, onder de 12 jaar, maar zware misdrijven zijn op die leeftijd heeeel zeldzaam.'. Er was een nogal zurige vrouw van de VVD die nog probeerde er wat van te maken en riep dat we moesten gaan bekijken of het volwassenenstrafrecht niet ook onder de 12 kon worden toegepast. Maar ook daar rekende de criminologe vriendelijk doch kordaat mee af. 'Onder de twaalf is een kind niet geheel toerekeningsvatbaar, en bovendien wijzen studies uit Amerika uit, dat kinderen die als volwassene worden berecht een veeel hogere recidivekans hebben.'
Ik vond het zo'n fijn gesprek omdat er zoveel opruiende bullshit op de radio is, vaak in de trant van dat alles slechter wordt, en daar nu zo mooi en beheerst antwoord op kwam. Op alle aantijgingen antwoordde ze met onderzoeken en cijfers (Mevrouw van de VVD: maar De Trend is... Zij: Maar waar blijkt dat dan uit? Want uit dat en dat onderzoek blijkt juist...) Een beetje uit onverwachte hoek, de criminologe was op leeftijd, en ik verwachtte 'vroeger is alles beter' gezeik, maar niets daarvan.
Wie weet valt het allemaal wel mee met de hel en verdoemenis waar we met deze maatschappij op af schijnen te stevenen. Misschien valt het wel mee met het 'verloederen' en 'verval van waarden en normen'. Misschien is deze generatie en de volgende zo slecht nog niet, maar gewoon, mensen die fouten maken, maar er ook wat van proberen te maken, zoals mensen al duizenden jaren lang doen.

No comments: